ski İstanbul milletvekillerinden Süreyya İlmen (Süreyya Paşa) tarafından yaptırılan ve 6 Mart 1927 tarihinde hizmete açılan Kadıköy'deki Süreyya Sineması, 31 Aralık'ta perdelerini kapatıyor. Kadıköy Belediyesi'nin kiraladığı tarihi sinema binası, yeni yılda ”Kadıköy Belediyesi Süreyya Paşa Kültür Merkezi” olarak hizmete açılacak.
Kadıköy Belediyesi'nin 40 yıllığına Darüşşafaka Cemiyeti'nden kiraladığı Süreyya Sineması, 2006 yılında sinema, tiyatro, opera ve balo salonuyla yeni kültür merkezi olarak hizmete devam edecek.
Belediye Başkanı Selami Öztürk, yaptığı açıklamada, Süreyya Sineması olarak kullanılan binayı eski kimliğine uygun şekilde yeniden kültür hayatına kazandırmak için proje hazırladıklarını anlatarak, Süreyya Sineması'nın sinema olarak veda edeceğini, ancak daha görkemli bir şekilde yeniden doğacağını söyledi.
Öztürk, şunları kaydetti:“Süreyya Sineması ile ilgili projemiz hep gündemimizdeydi. Hepimizin anılarında yeri olan bu binayı yeniden eski günlerindeki fonksiyonuna getirmek için çalışmalar yaptık. Süreyya İlmen Paşa, 1950 yılında geliri ölünceye kadar kendisine ait olmak üzere Darüşşafaka Cemiyeti'ne bırakmıştı. Tek arzusu, kendisinden sonra da bu güzel yapının İstanbul ve Kadıköyümüzün kültür hayatına katkılarının sürmesiydi.”
Süreyya İlmen'in 1955 yılında ölümünden sonra Darüşşafaka Cemiyeti'nin gelir elde etmek için binayı ticari işletmelere kiraya verdiğini ifade eden Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:“Bahariye Caddesi'nin en güzel yerinde olan bu binanın ön cephesine çeşitli dükkanlar ilave edilmiş. Bugün de bu dükkanlar açık. Ne yazık ki o dönemde büyük davetlerin, Cumhuriyet balolarının yapıldığı Balo Salonu, şu anda bölümlere ayrılarak trikotaj atölyesi olarak kullanılıyor. Bu eşsiz binayı Kadıköy ve İstanbul'un kültür hayatına kazandırmak için uzun zamandır çalışmalar yapıyorduk. Darüşşafaka yetkilileri ile birkaç kez bir araya geldik. Sonunda binayı belediyemize kiralamaya ikna ettik. Ağustos ayında yaptığımız anlaşmayla bina, 40 yıllığına belediyemiz tarafından kiralandı. Hemen restorasyon çalışmaları için hazırlık yaptık. Anıtlar Kurulu'na projemizi sunduk. Proje onaylanır onaylanmaz restorasyon ve tamir çalışmalarına başlayacağız. Amacımız, binanın ilk yapılış amacına ve aslına uygun hale dönüştürülmesi, iç ve dış restorasyonunun yapılması, balo ve opera salonuna yeniden kavuşturulması. Süreyya Paşa'nın vasiyetini geç de olsa yerine getirmiş olacağız.”