melal_61 Üye
Mesaj Sayısı : 40 Yaş : 36 Nerden : Trabzon İş/Hobiler : öğretmen Lakap : TSİra Ruh Hali : Kayıt tarihi : 12/07/08
Kişi sayfası Başarı Puanı: (30/100) Tecrübe: (20/100) Seviye: (10/100)
| Konu: Karadenizin İncisi Trabzon Paz Tem. 13, 2008 10:52 am | |
|
TURİZM MERKEZLERİMİZ
UZUNGÖL
Trabzon'a 99 Km. ve Çaykara ilçesine 19 Km. uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m. Yükseklikte bulunan Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır. Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl “Uzungöl” olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir. Özellikle yakınındaki “şerah” köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evler, doğanın güzelliğini tamamlar.
Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengindir. Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlarındaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır. Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi, tilki, Kafkas dağ horozu gibi hayvan türleri barınmaktadır.
ÇALKÖY MAĞARASI
İlimiz Düzköy İlçesinin 5 km. güney kapısında denizden 1050 m. yükseklikte olup, aydınlatma ve gezi platformları tamamlanmıştır. Mağaranın içinde dış atmosfere dolinlerle olan irtibatı nedeniyle rahat bir hava haraketi vardır. Girişte kuru olan mağara atmosferinin mağaranın içerisinden akan dere nedeniyle iç kısımlarda nem bir kat daha artmaktadır.
AYASOFYA MÜZESİ
Günümüzde müze olarak kullanılmakta olan Trabzon Ayasofya Kilisesi, 1. Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) inşa edilmiştir.
Fatih Sultan Mehmet'in 1461 yılında Trabzon'u fethini takiben yapı, camiye çevrilmiş ve vakıf eser olmuştur. Ayasofya, yüzyıllar boyunca şehri ziyarete gelen seyyah ve araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Trabzon üzerine anlattıkları ile ünlü Evliya Çelebi (1648), Pitton Tournefort (1701), Hamilton (1836), Texier (1864), Trabzonlu Şakir Şevket (1878) ve Lynch (1893) yapıya önem veren kişiler arasındadır.
1868 yılında harap durumda olan caminin Bursa'lı Rıza Efendi'nin teşvikleriyle yeni baştan onarıldığı bilinmektedir. Bina I. Dünya Savaşı yıllarında sırası ile depo, hastane daha sonraları yine cami olarak kullanılmıştır. 1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesi'nin işbirliği ile restore edilerek 1964 yılından sonra müze olarak ziyarete açılmıştır.
HORONLARIMIZ
Horon bir tutkudur Trabzon'da Kemençenin kıvrak sesi bir yerden yankılanmaya görsün, ya da davulun zurnanın nağmeleri işitilmeye... Başlar önce ayaklar oynamaya. Sonra eller havaya kalkar... Sonra bir sihirli alemin içinde genişler de genişler horonun halkası...
Horon gibi canlı, hızlı bir halk oyunu yoktur. Vücudun tümünün iştirak ettiği yegane oyundur denilebilir horona. Genelde erkek ve kadın diye horonları ayırmamakla birlikte erkek horonlarının daha sert, kadın horonu ise daha yumuşak figürlerle oynanmaktadır.
Horon dizisi iki kişiden oluşsa bile içlerinden biri mutlaka horonbaşıdır. Horonu ya çalgıcı ya da içlerinden usta olan bir horoncu yönetir. Horoncuların coşkularını canlı tutmak, horon kurmak, aşağı almak, değişik horon düzenine geçmek için horoncubaşı farklı komutlar verir. Horoncular “yürüyürü, dik oyna, kim ula, dikkat dikkat, ha uşak ha, alaşağı, ula ula, aloğlu, kim kim kim, şaşma, horonu bozma, taktum,...” gibi horoncubaşı tarafından verilen komutların ne anlama geldiğini bilirler ve horon düzenini buna göre sürdürürler.
Düz Horon :
Genellikle kadınlar tarafından davul zurna, kemençe eşliğinde oynanır.
Akçaabat Sallaması :
Genellikle davul, zurna eşliğinde Akçaabat yöresinde oynanır, erkek oyunudur. Sıksara'ya geçiş öncesi bir oyundur. Ağır bir yapıya sahiptir, giderek hızlanır.
Sıksara :
Trabzon halkının karakteristik yapısını simgeleyen en önemli horon türlerimizdendir. Atak, canlı vücudun bütün bölümlerinin harekete geçtiği kıvrak ve sanat gücü yüksek bir oyundur. Kemençe ile ve davul, zurna ile de oynanabilir.
Kız Horonu :
Düz horondur. Hareketleri basittir. Türkü eşliğinde de oynanır. Atma türküleri meşhurdur. Oyun esnasında söylenen türküler bu oyunu ilginç kılar. Kemençe ile oynanır.
Sürmene Sallaması :
Özgün ve hareketli bir oyundur. Kemençe ile oynanır. Davul ve zurna ile de oynanır. Özellikle Sürmene'de oynanan bu oyunun özel figürleri zevkle izlenir.
Bıçak Oyunu :
İki kişi tarafından bıçakla oynanır. Müzik ve ritm sıksaraya çok benzer. Karşılıklı bir savaşı, mücadeleyi andıran figürleri vardır. Oyuncuların ellerindeki bıçakları çok iyi kullanmaları gerekir, yoksa oyunun heyecanı içinde birbirlerini yaralayabilirler.
Vaybeni :
Genellikle Çaykara ve çevresindeki köylerde oynanır. Türküye dayalı oyundur. Atışmalı türkülerin söylendiği horonda bir tarafın söyleyecek sözü kalmayana dek devam eder.
[/size] | |
|
çakıroğlu Admin
Mesaj Sayısı : 1370 Nerden : Bursa İş/Hobiler : öğrenci (tek hobi ticaret :) ) Ruh Hali : Takımlar : REP : Kayıt tarihi : 04/07/08
Kişi sayfası Başarı Puanı: (100/100) Tecrübe: (100/100) Seviye: (100/100)
| Konu: Geri: Karadenizin İncisi Trabzon Paz Tem. 13, 2008 11:46 am | |
| karadenizin incisi zümrütü elması gümüşü taşı suyu toprağı herşeyi trabzon | |
|
WolkaN Admin
Mesaj Sayısı : 746 Nerden : Bursa İş/Hobiler : Öğrenci Ruh Hali : Takımlar : REP : Kayıt tarihi : 04/07/08
| Konu: Geri: Karadenizin İncisi Trabzon Paz Tem. 13, 2008 8:55 pm | |
| Bende bir Karadenizliyim Rizeliyim ama ne Rizeyi Ne Trabzonu hiç bilmem.Ama gitmişliğim var her tarafı yemyeşil Sanki bir ressamın elinden çıkmış tablo gibi... | |
|
Aylin MODERATÖR
Mesaj Sayısı : 139 Yaş : 27 Nerden : İstanbul İş/Hobiler : Yüzmek Lakap : Denizci Ruh Hali : Kayıt tarihi : 11/07/08
Kişi sayfası Başarı Puanı: (45/100) Tecrübe: (20/100) Seviye: (15/100)
| Konu: Geri: Karadenizin İncisi Trabzon Ptsi Tem. 14, 2008 9:35 am | |
| Çok güzel bir şehir gibi görünüyor | |
|
çakıroğlu Admin
Mesaj Sayısı : 1370 Nerden : Bursa İş/Hobiler : öğrenci (tek hobi ticaret :) ) Ruh Hali : Takımlar : REP : Kayıt tarihi : 04/07/08
| Konu: Geri: Karadenizin İncisi Trabzon Ptsi Tem. 14, 2008 3:06 pm | |
| volkan rizeye gittiğin bir gün trabzona gelirsin gezersin uzungölü falan yaylara çık bikere tunusa gitmiştim amcamın eşinin yaylası yani o tarafın oyüzden ben pek gidemiyorum hayran kaldım tüm gün azım bir karış açık dolaştım dediğin gibi aynı ressamların çizdiği taplolar gibi o evler o ahır o samanlar üzerinde kayıyorduk sonra gidip geziyorduk dönerken koyun sürülerinin arasından geçiyorduk dehşetti keşke birdaha gidebilsem fotoğraflarını çekip koyardım foruma aylin daha bişey görmedin trabzon gerçekten çok güzel bir şehirdir maçka çaykara sürmene yaylaları heryeri heryer yeşillik inşallah zaman içerisinde fotoğraflarınıda ekleyeceğiz | |
|
WolkaN Admin
Mesaj Sayısı : 746 Nerden : Bursa İş/Hobiler : Öğrenci Ruh Hali : Takımlar : REP : Kayıt tarihi : 04/07/08
| Konu: Geri: Karadenizin İncisi Trabzon Salı Tem. 15, 2008 6:31 pm | |
| | |
|
melal_61 Üye
Mesaj Sayısı : 40 Yaş : 36 Nerden : Trabzon İş/Hobiler : öğretmen Lakap : TSİra Ruh Hali : Kayıt tarihi : 12/07/08
Kişi sayfası Başarı Puanı: (30/100) Tecrübe: (20/100) Seviye: (10/100)
| Konu: Geri: Karadenizin İncisi Trabzon Cuma Tem. 18, 2008 6:24 pm | |
| trabzon beni benden alan şehirdir... güzelliği sadece görsel değil duyusal işitsel hatta tadımlıktır çoşanderede kuymak tellendirrisiniz ganitada çay içersiniz... sonra sürmenede mendirekte yürürsünüz 2,5 km boyunca karadere çoşar taşar... siz ona hayran kalırsınız... sümela manastrına çıkar yeşilin her tonunu görürsünüz... kalkanoğlunun pilavını yersiniz tabakta tek pirinç bırakmadan... sonra vakfıkebirde ekmek festivaline gidersiniz... yaylada saatlerce horon edersiniz.. ter içinde kalır kendiniz den geçersiniz beşikdüzüne yürüyerekgitmek istersiniz... kısacası yaşama dair hayata dair pek çok şeyi sonuna kadar ciğerlerinize çektiğiniz havada hissedersiniz.. işte öyle birşeyy | |
|
çakıroğlu Admin
| Konu: Geri: Karadenizin İncisi Trabzon Cuma Tem. 18, 2008 7:07 pm | |
| | |
|
WolkaN Admin
| Konu: Geri: Karadenizin İncisi Trabzon Perş. Tem. 24, 2008 11:19 am | |
| Ben gitsem belkide geri dönmek için sabırsızlanırım.Çünkü küçük şehirler beni boğuyor çok sıkılıyorum yapacak birşey bulamıyorum | |
|