KEÇİ BURCU: Mardin kapısının doğusunda yontulmuş olan kaya kitlesinin üstüne inşa edilen Keçi Burcu; surlar üzerinde bulunan burçların en büyüğü ve en eskisidir. İnşa tarihi bilinmemekle birlikte 1223 yılında Mervan oğulları tarafından onarıldığı anlaşılmaktadır. Bu görkemli burç içinde 11 kemer bulunmaktadır. Eskiden tapınak olarak kullanıldığı sanılan burcu son bölümünde bir kuyu ve yeraltı geçidini andıran dehliz bulunmuşsa da üzeri beton bir blokla kapatılmıştır.
Diyarbakır’da tarih hayat buluyor
Diyarbakır’ın tarihi surlarının bir bölümü olarak bilinen Keçi Burcu, 3 bin yıl aradan sonra tekrar açılarak turizme kazandırılıyor.
Milattan önce şehrin hakimi olan Huriler tarafından yapılan ve milattan sonra 349 yılında Roma İmparatoru Konstantinos tarafından genişletilerek bazı kısımları onarılan Keçi Burcu’nun, İmparator Justinianus tarafından bugünkü şekline getirildiği tahmin ediliyor.
Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen Keçi Burcu’nun onarımı tamamlandı. Keçi Burcu, 3 bin yıl aradan sonra Cumhuriyetin 79. (2002 yılında) kuruluş yıldönümü resepsiyonuna ev sahipliği yaptı.