Ayyıldız Forum
Ayyıldız Forum
Ayyıldız Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AnasayfaasGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
saat ve takvim
En son konular
» Hızlı Okuma Cd'si Full
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI EmptyPaz Ara. 01, 2013 7:45 pm tarafından sled34

» Can Yücel / En Uzak Mesafe
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI EmptyCuma Ekim 08, 2010 5:29 am tarafından çakıroğlu

» Ömer HAYYAM / Niceleri Geldi
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI EmptyCuma Ekim 08, 2010 5:28 am tarafından çakıroğlu

» Cemal SÜREYA / Fotoğraf
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI EmptyCuma Ekim 08, 2010 5:27 am tarafından çakıroğlu

» Necip Fazıl KISAKÜREK
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI EmptyCuma Ekim 08, 2010 5:25 am tarafından çakıroğlu

» Murathan Mungan / İzin
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI EmptyCuma Ekim 08, 2010 5:25 am tarafından çakıroğlu

» Nazım Hikmet / Bence Sende Şimdi Herkes Gibisin
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI EmptyCuma Ekim 08, 2010 5:23 am tarafından çakıroğlu

» Küçük İskender
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI EmptyPtsi Ekim 04, 2010 5:48 am tarafından çakıroğlu

» Özdemir ASAF / Ağlamak
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI EmptyPtsi Ekim 04, 2010 5:26 am tarafından çakıroğlu

Arama

Sonuç :

Rechercher çıkıntı araştırma
Istatistikler
Toplam 103 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: ibobaba27

Kullanıcılarımız toplam 2981 mesaj attılar bunda 1198 konu
Kimler hatta?
Toplam 115 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 115 Misafir :: 1 Arama motorları

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 290 kişi Salı Ekim 15, 2024 10:55 am tarihinde online oldu.
En iyi yollayıcılar
çakıroğlu
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI I_vote_lcapOSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI I_voting_barOSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI I_vote_rcap 
WolkaN
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI I_vote_lcapOSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI I_voting_barOSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI I_vote_rcap 
Aylin
Ali_Fuat
BatıPaşa
Turans_State
@si_@yc@n
melal_61
Aslı
Ayşegül
Galeri
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI Empty

OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ VE HAKİMİYET ANLAYIŞI

YazarMesaj
WolkaN
Admin
Admin
WolkaN

Erkek
İş/Hobiler : Öğrenci
Ruh Hali : OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI 1116
Takımlar : OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI 1449
REP : OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI Reputationpossscv3

Kişi sayfası
Başarı Puanı:
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI Img_left100/100OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI Empty_bar_bleue  (100/100)
Tecrübe:
OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI Img_left100/100OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI Empty_bar_bleue  (100/100)
Seviye:

OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI Empty
MesajKonu: OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ VE HAKİMİYET ANLAYIŞI   OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ  VE HAKİMİYET ANLAYIŞI EmptyCuma Eyl. 19, 2008 9:30 pm

Osmanlılar Oğuzların kayı boyuna mensupturlar.Kayılar Avşar,Beydili ve yıva boyları ile birlikte hükümdar çıkaran boylardandı.Dolayısıyla başlangıçtan itibaren saltanatla eski türk adelet ve gelenkleri tatbik edilmiştir.ailenin Reisi olan ve Ulu Bey ismini taşıyan kişi aynı zamanda memleketin de idarecisi de olmuştur.Genelde saltanat babadan oğula geçmiştir.Ancak tahta hangi oğulun geçeceği konusunda kesin bir hüküm yoktur.Velihat şehzadesinin öndeden belirlenmesi gibi bir uygulama yürürlükte olmamıştır.Devlet adamlarının ve ordunun destekledikleri şehzade padişah olmuş ;diğer şehzadelerde ise bir iç karışıklığa meydan vermemeleri amacıyla öldürülmüştür.Kuruluşta ilk devirlerde Ahi teşkilatının da hükümdar seçiminde rolü görülmüştür.Ayrıca çok nadir olmak üzere padişahların yerlerine geçecek şehzadeyi devlet ileri gelenlerine vasiyet ettikleri olmuştur.Mesela Çelebi Mehmed yeni bir kardeş kavgasının önüne geçmek için oğlu Murad'ın hükümdar olmasını istemişti.bu şekliyle Osmanlı saltanat usulü Orta Asya Türk devletleri geleneğinden ayrılarak hakimiyetin bölünmezliği ilkesine dayalı İslam hukunu benimsemiştir.

Padişah töreye göre memleketin sahibi sayılırdı .Bu sebeple tebaasının canı ve malı üzerine tasarruf hakkı vardı.Vasıtalı veya vasıtasız bunu kullanırdı.Her türlü kuvvet padişahın elindeydi.Faka bunu keyfi olarak değil kanun nizam ananelere dayanarak ihtiyaçlarına göre yürütürdü.Devlet işlerinde kesin karar vermeden önce işler Divanda incelenir ve bundan sonra karar hükümdarın olurdu.Hükümdarın herhangi bir mesele hakkında verdiği karar kat'i olarak beyan ettiği fikir kanundu .Bununla birlikte padişah devlet işleriyle ilgili meselelerde ,şer'i ve hukuki konularda gerekli kimselerle görüşüp fikir alırdı. Osmanlı hükümdarlarının ilk ve en kudretli zmanlarda bile divan kararlarına uydukları ve bunun haricine çıkmadıkları görülmüştür.

XVI. yüzyıl sonlarına kadar Osmanlı padişahları şehzadeliklerinde sancakbeyliği ve savaşlarda ordu kollarına kumandalık ederek memleket idaresinde ve savaş usullerinde tecrübe kazanırdı.Bu sebeple başlangıçta hükümdar teşkilatçı özelliğe sahip birer idareci idiler.Bundan dolayı da kıymetli devlet adamlarını çevrelerine toplamışlardı.

Osmanlı hükümdarları orduların bizzat başkumandanları idiler;büyük ve mühim seferlere kendileri giderler,küçük seferlere ise yetenekli bir kumandan tayin ederlerdi.Padişahların seferleri terk ettikleri andan itibaren ise başkumandanlık Serdar-ı ekrem ünvanıyla ve kendi yetkilerine sahip vezir-i azama tarafından yürütülürdü.

Fatih zamanına kadar devlet iaresinde hüküm ve nüfüz türk vezir ve beylerinin ellerinde iken II.murad zamanından itibaren devşirmeden yetişen devlet adamları onların yerini almıştır.nitekim 1444'de ,II.Mehmed'in birinci defaki hükümdarlığında ,rum asıllı Zağanos Mehmed Paşa'nın fazla itibar göresi,Veziriazam Çandarlızade Halil Paşa ile diğer devlet erkanının anlaşarak II.Murad'ı Varna savaşına getirip daha sonra tekrar hükümdar etmelerine yol açmıştır.İstanbul'un fethine müteakip Halil Paşa öldürülüp diğer türk devlet adamları işbaşından uzaklaştırılınca ,meydan devşirmeden yetiştirilmiş olanlara kalmış ve bundan sonra tam manasıyla Osmanlı saltanatı başlamıştır.

II.Murad da dahil olmak üzere 1451 senesine kadar gelen Osmanlı hükümdarları daimi suretle halkla temas ederler ,divanda bizzat dava dinleyip devlet işlerini görürler ve savaş meydanlarında askerlerine silah arkadaşı olurlardı.Fatih sultan Mehmed saltanat usülünü kabul ile divan müzakerelerini terk ederk başkanlığı veziriazama bırakmıştır.Böylece hükümdarlarla halk arasındaki görüşme ancak cuma namazları ile kısıtlı kalmıştır.Bununla birlikte bayramlarda padişahlar alay meydanında taht kurarak halkla bayramlaşmışlardır.
http://ayildiz.forumr.net

OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE YÖNETİM SİSTEMİ VE HAKİMİYET ANLAYIŞI
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-