SINAVLADA BAŞARILI OLMAK KONUSUNDA İP UÇLARI
1- Bir bölüme başlamadan önce, o bölümü hızla gözden geçirin. Bu işlem o bölümdeki test sorularını genel yapısını görmenize, testin yapısındaki ve soru sayısındaki değişikliklere karşı kendinizi yeniden düzenlemenizi sağlayacaktır.
2- Hız ile isabet arasında uygun bir denge kurun. Hiçbir sınav tekniği bir sınavdaki tempo kadar önemli değildir. Çok hızlı çalışıp hata yapmak uygun olmadığı gibi, aşırı dikkatli olup, her soru üzerinde fazla zaman harcamakta uygun değildir. hızlı ama isabetli olmak için kişinin kendisini eğitmesi gerekmektedir.
3- Bir soruda belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamazsanız o soruyu bırakın. Soruyu çözmek için uğraşılması, makul bir süre geçtiği halde soru çözülemiyorsa diğer sorulara geçilmesi gerekmektedir.
4- Herhangi bir soruyu üzerinde zaman harcamak gerektiği ve karışık gözüktüğü için otomatik olarak atlamayın. Bazı sorular şekil itibarıyla çok karmaşık, çok zor gibi görülebilir. Ancak kavramlar doğru olarak yerli yerine oturtulabilirse, sorular kolayca çözülebilir. Bu tür soruları atlayıp geçmek yerine anlamak ve kavramak için gayret gösterilmelidir.
5- Zihnin dağılmasını önleyin. Eğer bölümler arasında kısa bir dinlenme aralığı vermenize imkan varsa zihninizi programlı bir şekilde dinlendirin ve bu süreyi aşmayın. Dikkati kesintisiz ve yoğun olarak sürdürmek için otuz dakika oldukça uzun bir süredir. Büyük sınavların 120, 210 dakika olduğu düşünülürse, dikkatin dağılması kaçınılmazdır. Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğinizde kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın, şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak bir dinlenme egzersizi yaparak, on beş saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanın.
6- Geçen zamanla aşırı ilgilenmeyin,. Sınav esnasında zaman sizin kontrolünüzde olmalı, kendinizi zaman açısından da denetlemelisiniz. Ancak bunu geçen zamanla ilgilenerek değil, kullanacağınız zamanı planlayarak geçirmelisiniz.
TESTİN YAPISINDAN YARARLANIN
7- Sorulan soruya cevap olamayacak seçenekleri eleyin. Soruların seçenekleri arasında kesin olarak doğru cevap olmadığına inandığınız seçenekleri eleyiniz. Eğer verdiğiniz yanlış cevaplardan dolayı bir ceza puanı kesilmiyorsa, tahminde bulunup doğru olduğuna kanaat getirdiğiniz bir seçeneği işaretleyiniz. Ancak; ceza puanı kesiliyorsa, ve doğru mu yanlış mı olduğuna karar veremediğiniz üç tane seçenek varsa kesinlikle o soruyu cevaplamayınız. iki seçeneğe kadar indire bilmişseniz, doğru olduğuna inandığınız seçenekten bir tanesini işaretleyebilirsiniz. Yapılan araştırmalar, iki seçeneğe indirilmiş durumlarda akla ilk gelen tahminin genellikle doğru cevap olduğunu göstermektedir. Buradaki tahmin "Tahmin" kelimesinden daha fazla anlam taşımaktadır. O yüzden ilk tahmininizi mümkün oldukça değiştirmemek gerekir.
8- Sınavlarda üçlü bir zincir kurulabilir, ancak dörtlü bir zincirin bir yerinden kırılması gerekir. Sınav sorularını hazırlayanlar teoride mümkün olsa da beş tane doğru cevabı aynı seneğe yerleştirmezler. İki yada üç sorunun doğru cevabı aynı seçenekte olabilir. Eğer sizin cevapladığınız testte dört ya da beş tane seçenek zinciri seklinde aynı seçeneklerden oluşuyorsa orada bir yanlışlık yapmış olabileceğini düşünebilirsiniz.
9- Testlerde yalnızca bir doğru seçenek vardır. Bir sorunun yalnızca bir seçeneği doğru seçenektir. Bir den fazla seçeneği işaretlerseniz hem o sorunuz yanlış olarak değerlendirilir hem de uygulanıyorsa ceza puanı almış olursunuz.
10-Cevaplarınızı, cevap kağıdına gruplar halinde cevaplayınız. Bu uygulama hem zaman kaybını önler, hem kaydırma yapmamanızı hem de işaretleme yaparken kısa bir süre dinlenmenizi sağlar.
11-Özel bir kodlama sistemi geliştirerek soru kitapçığı üzerinde işaretleyin.
ÖRNEK:
Doğru cevap...................................... : Harfi daire içine alın
Kesinlikle doğru olamayacak seçenek: Harf üzerine (X) işareti koyun
Atlanan soru...................................... : Sorunun sayısının yanına (?) işareti koyun
Tekrar gözden geçirilecek soru..................... : Sorunun sayısını daire içine alın
1. A (B) C D
2. A B X D
?3. A B C D
(4). A B C D
BAŞARI BEKLENTİLERİ
12- Giriş sınavlarında bazı çok güç sorular vardır. Bütün soruları doğru cevaplama beklentisi içerisinde olmayın. Sınavlar genellikle elemeye yönelik olduğundan sınav sorularının en azından bir kaçının güçlük derecesi çok yüksek olur. Bu yüzden "Her soruyu çözmeliyim" gibi bir beklenti çok iddialı bir beklenti olur.