FELSEFE DERSİNE NASIL ÇALIŞMALIYIZ ?
Felsefe dersi konu dağılımı bakımından ikiye ayrılır:
a) Felsefe Tarihi
b) Sistematik Felsefe
Felsefe dersini öğrenmenizin amacı; en genel anlamda size düşünme yeteneği kazandırıp yorum gücünüzü geliştirmektir.
Ayrıca size önyargısız ve hoşgörülü olmayı öğretir. Felsefe dersi sorgulama, eleştirme, değerlendirme yapma ve kavrama yeteneğini de sizlere kazandırır.
FELSEFE DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ
Felsefe soruları genellikle paragraf tipli sorulardır. Bu nedenle okuma ve anlama ile ilgili problemlerinizi öncelikle halletmelisiniz. Soruyu anlamadan seçeneklere geçmemelisiniz. Değişik gelen, bilinmeyen kelimelerin altı çizilip mutlaka anlamlarını öğrenmelisiniz. Sorular çözülürken önce soru kökünü okumalı, ardından paragrafa geçmelisiniz. Sözel ifadeleri güçlendirmek, yorum gücünü arttırmak, mantıklı ve sistematik düşünmeleri sağlamak bakımından felsefe sorularının çözümü önemlidir.
FELSEFE DERSİNE ÇALIŞMA
A) Derste
Derse katılım ve kendi fikrinizi belirtme; dersin içeriğinin zenginleşmesi ve konunun anlaşılır hale gelmesi açısından önemlidir. Derste motivasyonunuzun yüksek olması ve dikkatinizi derse vermeniz için hazırlıklı gelmeniz ve önemli noktaların altını çizmeniz gerekmektedir. Felsefe dersinde ezberlemekten ziyade yorum gücü kazanmak ve soru çözme yöntemini öğrenmek önemlidir. Bu nedenle öğretmenin anlattıkları ile ilgili düşünme yeteneklerinizi geliştirici aktivitelere yönelmelisiniz.
B) Bireysel Çalışmalarda
Sorular paragraftan oluştuğu için iyi bir kitap okuyucusu olmak gerekir. Paragrafları hem hızlı okuyup, hem de anlayıp geçmek az bir süre içerisinde büyük bir çaba ister. Bu nedenle okuma düzeyinizi ve soru çözme yeteneğinizi geliştirmek için okuma faaliyetine önem vermelisiniz. Gerekli alt yapıyı oluşturmak için de öğretmenden, ders kitaplarından ve yardımcı kaynaklardan faydalanmalısınız..
DERSİN PUAN TÜRLERİNE GÖRE ÖNEMİ:
A) Sözel Puan Türünde Hazırlananlar İçin:
Sözel puan türünde hazırlanan öğrencilere katkısı en az sözel derslerden birisi olmasına rağmen hiçbir sözel öğrencinin bu dersi öğrenmeme ve bu derse ait soruları çözmeme lüksü yoktur. Bu nedenle dersi dikkatlice dinlemeli, elinize geçen bütün kaynakları değerlendirmeli ve çok soru çözmelisiniz. ÖSS denemelerinin çözümüne ağırlık vermelisiniz.
B) Sayısal Puan Türünde Hazırlananlar İçin:
Felsefenin konusunu merak etmeli ve ÖSS’de soru çıkma olasılığı yüksek olan konulara ağırlık vererek çokça soru çözmelisiniz. Sayısal alandaki diğer öğrencilerden daha avantajlı olabilmek için sözel net sayısının arttırılması da gerekmektedir.
C) Eşit Ağırlıklı Puan Türünde Hazırlananlar İçin:
Eşit ağırlıklı puan türünde hazırlık yapan öğrencilerin felsefe dersini yapabilmeleri daha mümkün olduğu için bu ders dikkatlice dinlenmeli, bütün kaynaklar ayırt edilmeksizin değerlendirilmelidir. Çokça soru çözerek paragraflar üzerinde yoğunlaşmak önemli bir avantaj sağlayacaktır.
D) Dil Puan Türünde Hazırlananlar İçin:
Dil alanında tercih yapacak öğrencilerin sözel alanda soru çözmeleri zorunludur. Sözel alan soruları belirleyici rol oynayacağından yapılacak her bir sorunun önemi artmaktadır. Bu nedenle felsefe dersine çalışmak önem arz etmektedir.