Arkadaşlar bunu nereye koyacağım diye düşündüm ama bulamadım bende buraya koydum pardus diye bahsettiğimiz bir program değil bir işletim sistemidir linux çekir deği kullanılarak türklerin adını hatırlamadığım bir üniversite ve tubitak işbirliği ile hazırlanmış olan bir işletim sistemi daha önce birinden duymuştum bu işletim sistemini ama sadece adını duymuştum geçen bilgisayar dersinde hoca işletim sistemlewrini anlatırken pardusdan bahsetti ve madem türk malı kullanalım dedim ayrıca bu sistem diğer işletim sistemleri gibi (windows,linux vb.) paralı değil TAMAMEN BEDAVA dağıtılması yasal hatta diğer işletim sistemleri gibi kodlar gizli değil isterseniz değiştirip geliştirebilmeniz için AÇIK KOD kullanılmıştır kısaca burdaki tek amaç Türkiye'de yabancı işletim sistemi kullanıp dışarıya para kazandıracağımıza kendi türk yapımı türkçe işletim sistemi kullanmamız,paramızın cebimizde kalması ve dışarıya para çıkmamasıdır beğenmeyeceğiniz birşey var onuda bir örnekle açıklamak istiyorum msn ilk çıktığımda nasıldı şimdi nasıl veya google şimdi 2 program biri msn 6.0 biri msn live beta şuan kullandığımız işletim sistemini msn live beta ya benzetirsek pardusu msn 6.0 a benzete biliriz ama bence farketmez zamanla buda geliştirilir gerçi ben fazla incelemedim belki bilmdiğim özellikleri vardır
şimdi size çalışan cd download linkini vereceğim indirin ve dosyaya çekin zaten tıkladığınızda nero açılıyor size sadece yazdıra basmanız kalıyor cd yazıldığında kendini dışarı atacak siz cd yi tekrar bilgisayara takın ve bilgisayarınızı kapatıp açın açılırken karşınıza pardus çıkacak ve 3 şık olacak eğer siz pardusu denemek istemiyorsanız enüstün bir altını seçip (aşağı ok tuşuyla) enter layın denemek istiyorsanız enüstekini seçin ki zaten seçilidir enter tuşuna basmanız yeter o kendi yükleyecektir gerisi zaten basit ve türkçe
merak etmeyin eğer beğenmediyseniz ve biran önce eski sisteminize devam etmek istiyorsanız (çalışan cd kullanıyorsanız) bilgisayarınıza reset atmanız yeterli reset attığınızda yine açılırken karşınıza pardus çıkacak ama üstte dediğim gibi pardusu istemiyorsanız ortadaki seçeneği seçip direk kendi işletim sisteminize geçebilirsiniz
NOT: pardusu kullanacaksanız 0'dan başlayacaksınız yani önceki yükledikleriniz kaydettikleriniz pardusda gözükmeyecek ayrıca modem yazıcı gibi aletleri tekrar tanıtmanız gerekiyor ama merak etmeyin alttaki çalışan cd yi indirdiğinizde ve kurduğunuzda geri dönebiliyorsunuz
Çalışan cd
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/calisan/2008.1Not: beni okunun altındakini indirmeniz sanırım yetiyor ama tam bilgim yok isterseniz deneyin
Kurulum cd
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2008.1başka indirme seçenekleri bir gözatın
http://www.pardus.org.tr/indir.html